Section

Section

Grundarbete inför billackering – Steg-för-steg med rätt produkter

Inledning

Lär dig hur du gör ett professionellt grundarbete inför billackering. Se vilka produkter som rekommenderas för rengöring, slipning, spackling, maskering och grundfärg. Grundarbete inför lackering – så gör du rätt från början. En bra lackering börjar med ett noggrant grundarbete. Upp till 90 % av jobbet handlar om att förbereda ytan rätt. Med rätt metoder och produkter får du ett resultat som håller länge.

Rengöring

Det är aldrig fel tvätta av fordonet innan du inleder arbetet. Kallavfettning bör användas för att få bort de större petrolium / asfaltsprickar. Vi rekommenderar Koch-Chemie Tea Tar Remover eller SGA Kallavfettning ECO. Sedan tvättar du ordentligt av paneler med Debeer Siliconenferner för att ta bort vax, silikon och andra föroreningar.

Demontering

Plocka bort så mycket du kan: lister, emblem, handtag etc. För invändiga paneler rekommenderar vi en plastkil panelborttagning.

Section

Produkter

Section

Section

Slipning och spackling

Börja med att matta ner ytan med torrslippapper, kornstorlek P500. Finns det rost, måste du slipa bort den helt så att det blir plåtrent. Är det mycket rost, använd grövre papper – P120 eller ännu grövre. Skall det läggas på en slipgrund så bör du avsluta med minst P320.

Om det finns bucklor kan du behöva spackla. Större skador kan kräva riktning. Vid skador i plåt, aluminium, stål och polyester rekommenderar vi att du använder Roberlo Multiextender. För små och enkla skador kan du använda ett finspackel. Exempelvis Motip Finspackel 2K. Spacklet behövs slipas, gärna med en kloss eller plan yta. Förslagsvis slipar du med P240 om det är mycket spackel som skall slipas ner och avslutar med P320.

Om bilen är lackad med gammal 1-komponents akryllack (vanligt på amerikanska bilar från 70–90-talet), eller med syntetlack som inte härdat ordentligt (ofta europeiska bilar från 70–80-talet), måste all gammal lack slipas bort. Samma sak gäller om ytan är målad med billig sprayfärg. Även gamla cellulosalacker kan orsaka problem.

Problemen brukar synas när topplacken läggs. Om ytan börjar spricka (”krackelera”) inom en halvtimme efter lackering, är det ofta lösningsmedel i den nya lacken som löser upp gammal färg underifrån. Det här händer oftare med bas- och metalliclack (som innehåller mer thinner) än med 2-komponents solidlack. Ofta ser grundfärgen bra ut – det är först vid topplacken problemen dyker upp.

Maskering

Här finns flera olika produkter att välja mellan. Beroende på om tejpen ska sitta en kortare eller längre tid – eller om objektet ska brännas – kan olika tejper fungera olika bra. Maskeringspapper är ett bra alternativ om du endast ska måla en gång. Målar du ofta kan en plastrulle vara att föredra. Exempelvis TT45.

FÖR HEMMAFIXARE

Till dom allra flesta hemmafixare så fungerar det utmärkt med MSK80 och maskeringspapper 40g i lämplig storlek. Se produkter nedan.

Inforuta

Section

Produkter

Section

Section

Grundfärg / slipgrund

Nu är det dags att lägga grundfärg. Om du har slipat ner till ren plåt behöver ytan rostskyddas. Här finns olika alternativ – vi rekommenderar DeBeer epoxyprimer, men en etsande primer (DeBeer wash primer) fungerar också bra. Om ytan är av plast behöver du istället använda en plastprimer för att få bra vidhäftning.

När grundfärgen är på plats är nästa steg att lägga slipgrund, även kallad surfacer. Den används för att jämna ut ytan inför topplacken och för att förbättra vidhäftningen. Detta bör göras om du har använt spackel. Det finns två sätt att använda slipgrund, beroende på produkt.

Den vanligaste metoden är att applicera slipgrunden, låta den torka, och därefter slipa den. Ska du lägga en solid färg används vanligtvis P400 till P600, och vid metalliclack bör du gå upp till P800.

Den andra metoden kallas vått-i-vått. Då läggs topplacken direkt ovanpå den våta slipgrunden, utan att slipa mellan. Det här fungerar bäst när ytan redan är slät och jämn från början. Kontrollera alltid på produkten vilken metod som gäller, eftersom alla slipgrunder inte är anpassade för vått-i-vått. DeBeer 8-145 går att lägga på båda sätten.

TIPS

Epoxyprimer ger ett bra rostskydd och passar utmärkt på både stål och aluminium. Det är också ett bra val om det kommer gå en längre tid innan topplacken målas.

Inforuta

Section

Produkter

Section

Section

Sammanfattning

För bästa resultat krävs rätt grundarbete. Se till att underlaget är rent, rostfritt och rätt grundat – oavsett om det handlar om plåt eller plast. Välj rätt primer och slipgrund beroende på material och metod. Genom noggrannhet i dessa steg får du en hållbar och snygg finish.

Har du frågor om produkter, applicering eller något annat? Hör gärna av dig till oss på support@tipro.se eller ring 0554–400 70.

Section

section-image
Förarbete

Här hittar du alla produkter som hör till förarbetet Spackel, slippapper, slipklossar, rengöring och mycket mer!

Grundmaterial

Här hittar du hela vårt utbud av grundmaterial – från slipgrunder och epoxyprimers till andra viktiga produkter för ett stabilt och hållbart grundarbete.

section-image